Mindfulness

Ik heb hiervoor een opleiding gevolgd bij See True en daarom bevoegd om de Mindfulnesstraining te geven.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is het makkelijkst te begrijpen vanuit tegendeel: leven op de automatische piloot. In de keuken, tijdens het autorijden, op het werk – let maar eens op hoe vaak we op routine draaien terwijl de denkgeest bezig is met verleden en toekomst.

Toch kennen we ook allemaal ervaringen van volledig aanwezig zijn: de adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of een andere intense ervaring. Onze geest is stil, we zijn een en al aandacht. We proeven de rijkdom van het moment.

De huidige ervaring Mindfulness betekent simpelweg: bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Uit deze woorden spreekt openheid. Aandachtigheid richt zich vooral op opmerken. Dit is iets anders dan aandacht en concentratie, waarbij je je richt op één onderwerp.

Intenser leven
Waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met mindfulness leef je intenser. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.

Bewuste keuzes
Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die tot somberheid en angst leiden. Je kunt beter je grenzen bewaken.

Mindfulness kun je oefenen
Mindfulness is een vaardigheid die je kunt oefenen. Hiervoor is de aandachttraining. De Amerikaan Jon Kabat-Zinn heeft mindfulness met westerse psychologische inzichten verenigd tot de mindfulnesstraining.

Mindfulness en de wetenschap
In de uitzending: “ons brein in rust” van het televisie progamma Labyrint, wordt uitgebreid ingegaan op hoe de wetenschap tegen Mindfulness aankijkt.

Klik hier om deze uitzending te bekijken.